Nostalgische herinneringen
tekst: burghseschoole.nl
Op 3 juni 2019 werd door de Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland aangekocht: de Burghse Schoole aan de Kerkstraat 3 te Burgh. Museum de Burghse Schoole is gehuisvest in een voormalige school uit 1845, die in 1916 werd verbouwd tot een 3-klassige school Vele generaties Burghenaren hebben er onderwijs genoten.
De Burghse Schoole is sinds 1992 in gebruik als museum. Het museum heeft drie expositieruimten: een klaslokaal anno 1920, een lokaal voor wisselexposities en een lokaal ingericht met als thema de Karolingische Ringwalburg. Deze burg is achter het museum gelegen.
Nostalgische herinneringen, uit de jeugd van velen, komen boven in het klaslokaal, dat is ingericht als een klas uit 1920. Het leitje, de griffel, de inktlap, het leesplankje, het schoolbord, de schooltas, de schoolplaten en nog vele andere attributen voeren je terug in de tijd.
Naast de school, aan het schoolplein, ligt een kruidentuin. Kruiden, zoals bieslook, basilicum, tijm, peterselie etc., worden hier met zorg vertroeteld en gekweekt. Bezoekers van het museum mogen hier gratis hun kruiden plukken.
Adres
Kerkstraat 3
Bouwjaar
1843
Oorsprong
Schoolgebouw
Functie
Museum
Plaats
Burgh-Haamstede
Bouwstijl
n.v.t.
Bijzonderheid
Ringwalburg
Jaar aankoop
2019
Bezoekinformatie
Kerkstraat 3
Burgh-Haamstede
+31 (0) 111 651 529
Geopend woensdag t/m zaterdag 13.00 t/m 17.00 uur
Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar: € 3,75
Kinderen van 6 t/m 12 jaar: € 2,50
Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis
Monument in beeld
De Burghse Schoole is in 1992 geopend als museum. Het museum heeft drie expositieruimten. Allereerst een lokaal voor wisselexposities, verder een klaslokaal anno 1920 en tenslotte een lokaal ingericht met als thema de Karolingische Ringwalburg.
Wisselende Exposities
In het wissellokaal zijn er jaarlijks nieuwe tentoonstellingen met een relatie tot de cultuurhistorie van Schouwen-Duiveland. Zo was er een tentoonstelling over de tram, die in 1900 werd geïntroduceerd op het eiland en generaties lang het meest gebruikte middel van vervoer was. De koninklijke harmonie Witte van Haemstede, het muziekgezelschap van Burgh en Haamstede, is zo’n ander onderwerp dat op deze wijze in de schijnwerper wordt geplaatst.
Historisch klaslokaal
In het klaslokaal worden in de vitrines een aantal attributen getoond die de jeugd van toen gebruikten bij het onderwijs. Uniek zijn de ‘schooltassen’. Deze waren heel vroeger van hout. Pas later kwamen de lederen tassen in het schoolbeeld. Om de orde te kunnen bewaren, gebruikte men vroeger op basis van de toen geldende pedagogische inzichten harde middelen, zoals de ‘plak’. Daarmee kreeg stoute leerlingen een klap aan de binnenkant van hun handen.
Karolingische Ringwalburg
Al vanaf het begin van de negende eeuw voeren Vikingen vanuit Scandinavië langs de kusten van West-Europa om er zich te vestigen en handelscontacten te leggen. Naast deze vreedzame bedoelingen maakten andere groepen zich schuldig aan plunderingen. In het laatste kwart van de negende eeuw werden hierom langs de kusten van de Noordzee ronde vluchtburgen aangelegd. Een van die burgen ligt achter de Burgsche Schoole. Je ontdekt alles over deze burg in de tentoonstelling.